Jörgen Dafgård
 
in EnglishCaprism – Concerto for Clarinet and Orchestra
2013

Esprit
2012

Clarinet Quintet – Whims and Wizardry
2012

Through Fire and Water
2011

Mahler Revisited
2010

Volo
2004/2009

Veils/Slöjor
1995/2005

Sinfonia No 1
2004

Mosaïque Vibrante
2000

String Quartet I
1993-1998

Tableau Vivant
1998

For the Sleeping – Dream Sonata
1998

Oktober
1997

My Garden – Like the Beach

1996

 
 

Eva Sidén spelar Transcendens i Malmö

15 oktober 2017

Pianisten och tonsättaren Eva Sidén kommer att framföra Jörgen Dafgårds pianostycke Transcendens på en konsert med svensk och fransk musik i Malmö den 27 oktober. På programmet står även tre egna verk av Eva Sidén samt verk av Gilbert Amy och Tristan Murail. Konserten kommer att äga rum i Röda Rummet på Inter Arts Center kl 19:15 och är den andra konserten i en tredagarsfestival med anledning av att Föreningen C-Y ContemporarY fyller tio år.

eva.png
Eva SidénErik Ring framför For the Sleeping i Stockholm och Växjö

15 oktober 2017

Jörgen Dafgårds For the Sleeping - Dream Sonata kommer att framföras vid två konserter där Erik Ring spelar musik för viola och elektronik. Den första konserten äger rum på Fylkingen i Stockholm den 22 oktober kl 19:00 och den andra ges i Växjö Konsthall den 12 november kl 16:00. På programmet står även musik av Karlheinz Essi, Ned McGowan och Marsel Nichan. Erik Ring har tidigare framfört For the Sleeping vid flera tillfällen, senast i Uppsala den 17 maj i år.

erik.png191.jpg
Erik RingDuo Gelland uruppför Jörgen Dafgårds nyskrivna Four Character Pieces i USA

12 oktober 2017

Ett samarbete mellan internationellt välrenommerade Duo Gelland och Jörgen Dafgård har blivit verklighet tack vare ett stöd från Helge Ax:son Johnsons Stiftelse. Under sensommaren har det nya verket Four Character Pieces vuxit fram, vilket snart kommer att få sitt uruppförande i USA. Verket har en sammanlagd speltid på cirka åtta minuter och de ingående duetterna har karaktärsbeteckningarna Impetuoso, Dolce espressivo, Giocoso och Rustico e fantastico. Duo Gelland kommer att uruppföra Four Character Pieces den 19 oktober på American Swedish Institute i Minneapolis, där duon kommer att ge en “gående konsert” i en utställning med fotorealistiskt måleri av Karin Broos.

not.png duo.png
Notexempel, Four Character Pieces. Duo GellandErik Ring framför For the Sleeping i Uppsala

19 maj 2017

Idag framför Erik Ring Jörgen Dafgårds For the Sleeping - Dream Sonata för viola och elektronik vid en lunchkonsert med nutida musik på Stadsbiblioteket i Uppsala. På programmet står även Sequitur IVb för viola och MaxMsp av Karlheinz Essi. Mallas sal kl 12.00-12.30. Medarrangör: Kulturföreningen NEO.

erikring.jpeg
Erik RingAniarakvartetten framför String Quartet I på Svensk Musikvår

14 mars 2017

Torsdagen den 23 mars framför Aniarakvartetten Jörgen Dafgårds String Quartet I på Folkoperan i Stockholm. Konserten börjar kl 15:00 och ingår i festivalen Svensk Musikvår som pågår 20-26 mars.

String Quartet I består av fem korta satser, uppbyggda utifrån musikaliska celler av olika slag som utvecklas i ett expressivt och koncentrerat tonspråk. Verket har framförts många gånger tidigare och finns på en CD med Aniarakvartetten. Senast framfördes String Quartet I av Aniarakvartetten på en konsert i Växjö i november.

aniarakvartetten2.jpg
Aniarakvartetten, från vänster Mattias Rodrick, Filip Gloria, Erik Ring och Jonas LindgårdSuccépremiär för Concerto for Soprano Saxophone and Orchestra

30 januari 2017

Det blev stor succé när Anders Paulsson och Jönköpings Sinfonietta under ledning av Johannes Gustavsson uruppförde Jörgen Dafgårds sopransaxofonkonsert i konserthuset Spira i Jönköping.

Jörgen Dafgård berättade om konsertens uppbyggnad under en publikträff och alldeles innan framförandet. Behandlingen av tonmaterial och kompositionsteknik är konsekvent tillämpad i hela verket men har ändå resulterat i tre satser med helt olika uttryck. Första satsen innehåller en konflikt mellan två karaktärer som slutar tragiskt. Andra satsen innebär återhämtning och i den tredje sker en pånyttfödelse: plötsligt är allt möjligt.

Anders Paulssons fantastiska solistinsats tillsammans med sina medmusiker gjorde att verket togs tillvara på bästa sätt och publiken visade enhälligt sin uppskattning med stående ovationer efter framförandet. Många varma gratulationer från publiken och musikerna följde också i pausen och efter konserten. “Vilken underbar upplevelse!” skev Hans Järeby i sin recension nästa dag (se nedan).

jkpg.jpg
Jönköpings Sinfonietta efter uruppförandet. Från vänster: Johannes Gustavsson, Jörgen Dafgård. Femte från vänster: Anders PaulssonLyrisk recension

30 januari 2017

“Vilken underbar upplevelse!” börjar Hans Järeby sin recension av söndagens konsert, då Anders Paulsson uruppförde Jörgen Dafgårds Concerto for Soprano Saxophone and Orchestra tillsammans med Jönköpings Sinfonietta under ledning av Johannes Gustavsson. Rubriken är “Nytt orkesterverk med sopransk klass” och recensionen fortsätter:

“Det är inte ofta man för vara med om ett uruppförande av nyskriven svensk musik framförd av Jönköping Sinfonietta och med en solist på sopransaxofon. Ett instrument som i klassiska sammanhang är tämligen ovanligt. På scen stod Anders Paulsson den utan tvekan främste vi har på det instrumentet, en världsartist på sitt instrument och lika duktig när det gäller jazz. Den flitige och prisade kompositören Jörgen Dafgård väckte nyfikenhet. Vad hade han hittat på med den beställning han fått av Jönköping och Västerås Sinfoniettor. Ett verk för orkester och sopransaxofon i tre satser hade växt fram i samarbete med Anders Paulsson.

– Han har fått något att bita, sade Jörgen Dafgård i introduktionen. Första satsen börjar kraftfullt och lekfullt böljande med ett melodiöst tema som ger en mer känslosam karaktär. Anders Paulsson får sopransaxen att låta som en skön mjuk viskning i det lägre registret och man frapperas över hur vackert en sopransax kan låta trakterad på rätt sätt. Man har i andra sammanhang upplevt den mer gnälligt, dock icke här.

I samarbete med vår egen underbara sinfonietta växte det här nyskrivna verket där den röda tråden, rent dramaturgiskt, enligt Dafgård, är en skildring av en väg till förnyelse efter en motgång. Förnyelse behövs inom den klassiska genren. I andra satsen finns en melodiös slinga som återkommer och verkar bekant och vårlikt. I tredje satsen kan man ana en pånyttfödelse som knyter an till konflikten den första satsen. Kanske är det i den här satsen Dafgård menar att solisten fått något att bita i. En lång krävande solokadens där Anders Paulssons virtuositet verkligen kommer fram.

Man ser hur han själv njuter av det som skapas i en konsertsal som återger det Sinfoniettan och han själv framför för en publik som i stående ovationer visar att de gillar vad de hör.”

anders.jpg
Anders Paulsson (foto: Hans Järeby)Concerto for Soprano Saxophone and Orchestra uruppförs i Jönköping

22 januari 2017

Söndagen den 29 januari 2017 uruppför den internationellt eftersökta solisten Anders Paulsson Jörgen Dafgårds nyskrivna Concerto for Soprano Saxophone and Orchestra tillsammans med Jönköpings Sinfonietta under ledning av Johannes Gustavsson. Konserten äger rum på Spira i Jönköping och börjar kl 18:00.

johanders.jpg
Dirigenten Johannes Gustavsson och sopransaxofonkonsertens solist Anders PaulssonSopransaxofonkonsert fullbordad och utgiven

21 december 2016

En konsert för sopransaxofon och orkester av Jörgen Dafgård har nu blivit färdig och utgiven på Gehrmans musikförlag. Konserten, som är cirka 26 minuter lång och består av tre satser, är skriven för den internationellt uppmärksammade sopransaxofonisten Anders Paulsson på beställning av Jönköpings Sinfonietta och Västerås Sinfonietta. Sopransaxofonkonserten kommer att uruppföras i Jönköping den 29 januari under ledning av Johannes Gustavsson.

partitur.png 582.png 69.png 83.png
Utdrag ur partituret till Concerto for Soprano Saxophone and Orchestra av Jörgen DafgårdSinfonia No 1 i Sveriges Radio P2

13 december 2016

Ikväll sänds Jörgen Dafgårds Sinfonia No 1 i Sveriges Radio P2 kl 23:30. Sändningen kan därefter höras i webbradion under 30 dagar. Gérard Korsten dirigerar Svenska Kammarorkestern i en inspelning från en konsert i Örebro konserthus den 3 oktober 2013 som Sveriges Radio nu sänder för tredje gången i P2.

sko2.png
Svenska KammarorkesternAniarakvartetten framför String Quartet I

3 november 2016

Lördagen den 5 november framför Aniarakvartetten Jörgen Dafgårds första stråkkvartett på en konsert i Växjö Konsthall kl 16:00, där även musik av Reine Jönsson, Thomas Liljeholm och Gunnar Valkare ingår.

String Quartet I består av fem korta satser, uppbyggda utifrån musikaliska celler av olika slag som utvecklas i ett expressivt och koncentrerat tonspråk. Verket har framförts tidigare vid flera tillfällen och finns på en CD med Aniarakvartetten.

Läs mer om konserten på www.mediaartes.net.

aniarakvartetten1.jpg
AniarakvartettenFor the Sleeping med Sebastian Flögel

20 oktober 2016

Idag framför Sebastian Flögel Jörgen Dafgårds For the Sleeping – Dream Sonata för viola och elektronik på en konsert i Liljeforssalen i Malmö kl 18:00. For the Sleeping har nu framförts på minst ett dussintal konserter.

sf1.jpgsf2.jpg
Sebastian FlögelMoving and Touching får nordamerikansk premiär

22 mars 2016

Idag får Jörgen Dafgårds saxofonkvartett Moving and Touching sin nordamerikanska premiär vid en konsert med en kanadensisk ensemble i von Kuster Hall i London, Ontario kl 12:30. Moving and Touching är skriven i fem satser och uruppfördes i Stockholm 2014 av saxofonkvartetten Rollin’ Phones, som också har spelat verket på flera ställen runt om i Europa.

vkh.jpg
von Kuster HallWhims and Wizardry med Samuel Berthod och Weberkvartetten

3 november 2015

Lördagen den 7 november framför den franske klarinettisten Samuel Berthod och Weberkvartetten Jörgen Dafgårds klarinettkvintett Whims and Wizardry på en konsert i Elimkapellet i Norrtälje kl 16:00. På programmet står även Sibelius stråkkvartett Voces Intimae och Brahms klarinettkvintett. Entré: 180 kr, förköp på Norrtälje turistbyrå, roslagen.se.

Jörgen Dafgårds klarinettkvintett Whims and Wizardry är skriven i fyra satser och uruppfördes 2012 av den tyske stjärnklarinettisten Sebastian Manz och en högkvalificerad internationell stråkkvartett. Hösten 2013 nominerades Whims and Wizardry, som är utgiven på Gehrmans, till Musikförläggarnas pris i kategorin bästa kammarmusikverk.

pub-norrtalje3.jpgSinfonia No 1 i Sveriges Radio P2

28 oktober 2015

Ikväll sänds Jörgen Dafgårds Sinfonia No 1 i Sveriges Radio P2 kl 21:20.Sändningen kan därefter höras i webbradion under 30 dagar. Sinfonia No 1 börjar drygt 20 minuter in i programmet. Gérard Korsten dirigerar Svenska Kammarorkestern i en inspelning från en konsert i Örebro konserthus den 3 oktober 2013. Direktlänk till programmet:Untitled Document

 
 
Jörgen Dafgård har sedan han 1999 avslutade sin diplom-utbildning i komposition arbetat på heltid som tonsättare. År 2000 vann Dafgård Berwald-hallens kompositionstävling med orkesterverket Veils, som sedan dess har framförts vid ett dussintal tillfällen och även nått en topplacering i den inter-nationella Masterprize-tävlingen. Jörgen Dafgård har skrivit många verk på uppdrag av orkestrar och ensembler. År 2013 var Dafgård vårens ton-sättare i Berwaldhallen, där fem av hans orkesterverk fram-fördes under fem konserter. Bland annat uruppfördes Daf-gårds klarinettkonsert Caprism under en egen porträttkonsert med tre längre verk.